זוכרים ומכבדים את העבר הפלסטיני שלנו
כחבר מועצת עירית תל אביב מטעם מר”ץ אחמד משהראווי תמיד חותר לבנות שותפיות בין יהודים וערבים ולקדם את הזכויות של תושביה הפלסטינים של יפו . מר משהראווי השתתף בקורס שביה”ס לשלום ותוואסל ערכו להכשרת סוכני שינוי לפוליטיקאים צעירים. הוא אמר מספר פעמים במהלך הקורס שהשתתפותו בקורס העצימה אותו ודרבנה אותו ליזום יוזמות חדשות שמקדמות שיתוף פעולה בין יהודים ופלסטינים אזרחי ישראלי.
כחלק מהקורס הוא יזם מתן שם לכיכר ביפו על שם רופא פלסטיני מפורסם שתרם לחברה לפני 1948. ב 28 לפברואר 2012 התקיים טקס ביפו שבו ניתן הכבוד לד”ר פואד אסמאעיל דג’אני ע”י קריאת כיכר ביפו על שמו. ד”ר דג’אני היה רופא מפורסם שייסד וניהל בית חולים פרטי ביפו לפני 1948 . טקס מרגש התקיים בנוכחות 20 מחברי משפחת דג’אני שבאו מ 10 ארצות מכל העולם. הטקס ביום ראשון הווה רגע נדיר של הכרה בישראל בפלסטינים ובעבר שלהם – במקרה זה הייתה זו תרומתו של המנתח הנודע ממשפחה פלסטינית מכובדת שחבריה מפוזרים בעולם כולו .
הטקס שהתקיים בעברית , ערבית ואנגלית היה רב רגשות והתנהל באופן נינוח . אישה ישראלית בת 93 שעבדה כאחות בבית החולים בזמנו של ד”ר דג’אני עלתה לבמה והתקבלה בחום ע”י ילדיו של הדוקטור. מקהלת נשים יהודית- ערבית שרה שיר בערבית וראש עיריית תל אביב יפו ,רון חולדאי ברך את משפחת דג’אני ואמר שקריאת הכיכר על שמו של ד”ר דג’אני היא ניסיון להילחם בשכחה שנוצרת עם השנים .
300 אנשים יהודים ופלסטינים מישראל ומארצות אחרות השתתפו . רון חולדאי וצעיר הבנים של ד”ר דג’אני, עומר דג’אני הרימו את הלוט מלוח הזיכרון . עומר דג’אני כשדמעות בעיניו אמר שהוא “מקוה שאירועי היום יהוו דוגמא לשני העמים צאצאיהם של אברהם יצחק וישמעאל להם אלוהים הבטיח את הארץ הזאת , וכמו המרפא שאותו אנו זוכרים, אנחנו נרפא את הפצעים של ההבדלים בינינו ונמצא דרך לחיות בשלום ובהרמוניה בארץ הקודש” .
זאת הייתה הפעם הראשונה בהיסטוריה שבה זכרו וכבדו אישיות פלסטינית שחיתה בפלסטין לפני 1948, כאשר הקרובים שלה שהפכו לפליטים היו נוכחים באירוע.
קידום קריאת הכיכר ביפו על שם ד”ר פואד איסמאעיל דג’אני שייסד בית חולים שם לפני מלחמת 48 היה רגע סמלי מאוד חשוב. בחברה הישראלית הפלסטינים אינם זוכים להכרה בתרומה שלהם לחברה. “הפרויקט הזה אנו מקוים יפתח את הדלת לעוד הכרה פומבית בערבים שתרמו תרומה מהותית לחברה, אמר אחמד משהראווי באירוע , “חוסר הצדק שנעשה למשפחה תוקן יש 400 רחובות ביפו בעלי שמות יהודים. אנחנו צריכים להזכיר לאנשים שאנחנו חיים כאן יחד ביפו. אל תמחקו את הזהות הערבית שלי .זהו צעד סמלי קטן אבל חשוב . הוא נותן לך הרגשה שאתה שייך”.
הפרויקט של הכשרת סוכני שינוי ישראלים ופלסטינים לעתונאיות התאפשר בתמיכת הUSAID
והעם האמריקאי בשיתוף פעולה עם ביה”ס לשלום בנוה שלום/ וואחאת אל סלאם ותוואסול שברמאלה.